Back to homepage

Studije u Češkoj

prag

Češka je poznata po visokom kvalitetu obraovanja i istraživanja, naročito u oblastima prirodnih nauka, inženjeringa i medicine. Tu se nalaze neki od najstarijih i najpoznatijih univerziteta Evrope. Ministarstvo prosvete i sporta Češke Republike se redovno stara o kvalitetu aktivnosti obrazovnih ustanova.

Češki univerziteti se ističu po dugogodišnjoj reputaciji, jedinstvenim programima i zanimljivim specijalizacijama. Studenti mogu da dođu na kratkotrajnu posetu ili da dobiju diplomu iz nekih od tradicionalnih ali i modernijih oblasti.

Preko 37.000 studenata iz inostranstva je trenutno u Češkoj i taj broj se povećava uporedo sa brojem studijskih programa na engleskom i ostalim stranim jezicima. Češki univerziteti sve češće sarađuju sa međunarodnim kompanijama i obrazovnim ustanovama.

Zahvaljujući svojoj geografskoj lokaciji, Češka je dodirna tačka mnogih evropskih kultura i nacionalnosti. Ovoj bogatoj kulturi su prvenstveno doprineli slovenski, germanski i jevrejski narodi. Češka zato predstavlja izuzetno zanimljivu zemlju za sve studente koji se odluče tu da borave.

Svakodnevni troškovi u Češkoj su manji nego u ostatku zapadne evrope i život je značajno olakšan kako studentima tako i ostalim građanima.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti u Češkoj

Obrazovne ustanove u Češkoj se dele na javne, državne i privatne. Javne i privatne obrazovne ustanove su pod nadležnosti Ministarstva prosvete i sporta, dok su državne pod nadležnosti Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

U Češkoj trenutno postoji:

 •  24 javne obrazovne ustanove
 •  2 državne obrazovne ustanove
 •  43 privatne obrazovne ustanove
 •  390.000 čeških studenata
 •  39.000 stranih studenata

Kompletnu listu svih univerziteta u Češkoj možete pogledati OVDE

Čarls Univerzitet u Pragu

Čarls univerzitet je osnovan 1348. godine. Ovo je najstariji univerzitet u centralnoj evropi  i jedan od najstarijih univerziteta na svetu. Tokom godina je postao poznat kao moderna, dinamična i kosmopolitanska obrazovna ustanova. Jasno je da se radi o najvećem i najprestižnijem češkom univerzitetu i kao takav predstavlja prvi izbor mnogim studentima, kako iz Češke, tako i iz ostalih zemalja sveta.

Trenutno ga čine 17 fakulteta, 3 instituta i 6 centara za istraživanje, razvoj, podučavanje i druge kreativne aktivnosti.

Glavni prioritet ovog univerziteta je da nastavi sa tradicijom prestižnog istraživačkog univerziteta, pa se shodno tome fokusira na istraživačke aktivnosti. Postoji velik broj istraživačkih timova koji sarađuju sa međunarodnim ustanovama. Studenti takođe mogu da se priključe istraživačkom radu na svakom od fakulteta ovog univerziteta.

Čarls univerzitet je najuspešnija istraživačka ustanove u Češkoj Republici sa skoro pola miliona osvojenih poena iz istraživačkih aktivnosti (po podacima nacionalne evaluacije) i daleko je ispred konkurentnih ustanova.

Fakulteti:

 • Katoličko-teološki fakultet
 • Protestantsko-teološki fakultet
 • Pravni fakultet
 • Medicinski fakultet
 • Fakultet umetnosti
 • Fakultet nauke
 • Fakultet matematike i fizike
 • Fakultet obrazovanja
 • Fakultet fizičkog obrazovanja i sporta
 • Filološki fakultet

Ekonomski univerzitet u Pragu

Ekonomski univerzitet u Pragu (VŠE) je najveći javni ekonomski univerzitet u Češkoj Republici. Prošle godine je proslavio 60. godišnjicu od osnivanja. VŠE ima šest fakulteta koji nude širok izbor studijskih programa osnovnih i postdiplomskih studija.

Pet fakulteta se nalaze u centru Praga – Fakultet finansija i računovodstva, Fakultet međunarodnih odnosa, Fakultet poslovne administracije, Informatički fakultet i Ekonomski fakultet. Fakultet za menadžment je smešten u obližnjem gradu Hradecu. Studije u VŠE su u skladu sa bolonjskim sistemom prenosa bodova.

Na VŠE trenutno studira oko 20.000 studenata, a broj se svake godine povećava. Ovaj univerzitet nudi studijske programe na češkom engleskom i ruskom za osnovne studije, a za Master studije na češkom i engleskom.

Kompletnu listu studijskih programa na svim jezicima možete pogledati OVDE

Koliko koštaju studije?

Za razliku od privatnih obrazovnih ustanova, školarine u javnim zavise od jezika na kom se drže predavanja ili od studijskog programa fakulteta.

Studenti koji slušaju predavanja na češkom jeziku ne moraju da plaćaju školarinu. Studije na engleskom i drugim stranim jezicima se plaćaju u proseku 1000 evra po semestru.

Stipendije

Upis na fakultete u Češkoj - Kako se prijaviti?

Prijave za sve nivoe studija u Češkoj se šalju direktno univerzitetu koji želite da upišete. Oni će pregledati prijave, proceniti da li ispunjavate sve uslove za studije i obavestiti vas da li je potrebno položiti neki dodatni prijemni test. Na kraju će vas obavestiti da li ste primljeni.

U većini slučajevi, strani studenti koji žele da studiraju u Čepkoj treba da pošalju popunjen formular prijave koji se preuzima direktno sa sajta odabranog univerziteta. Često se popunjava elektronski.

Za neke studijske programe (u oblasti umetnosti i arhitekture) je potrebno položiti posebni prijemni ispit.

Rokovi za prijavu:

Akademska godina u Češkoj je podeljena u 2 semestra – zimski i letnji. Rektorat svakog univerziteta odlučuje kada počinju semestri.

Rokovi za prijavu su u većini slučajeva do kraja semestra koji prethodi semestru kojem započinju vaše studije.

Pogledajte još