Back to homepage

Studije na Islandu

island

Smešten u severnom delu Atlantskog okeana, u blizini severnog pola, Island je veoma razvijena zemlja sa svetski poznatim obrazovnim sistemom. Iako nije zemlja članica Evropske unije, Island pripada Šengen zoni i studenti mogu da se slobodno kreću po ostatku Evrope.

Island je možda najpoznatiji po fascinantnoj prirodi – predeli su prepuni gejzira, glečera, vulkana prekrivenih snegom i mnogih drugih geotermalnih izvora.

Postoji sedam univerziteta u zemlji. Većina ustanova se finansira iz državnog budžeta dok su neki privatni. Trenutno ima 18.000 studenata od kojih 5% čine studenti iz stranih zemalja.

Inostrani studenti dolaze u Island ili preko programa razmene ili kao redovni studenti.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti

Spisak fakulteta i univerziteta u Islandu možete pogledati OVDE

Univerzitet u Rejkjaviku

Univerzitet u Rejkjaviku je akademska institucija odgovorna za napredno obrazovanje, istraživanja i naučne projekte. Cilj univerziteta je da stvara i širi znanje koje će obogatiti i unaprediti kvalitet života ljudi na Islandu.

Nastava je organizovana prema bolonjskom sistemu i svaki završeni kurs nosi određen broj bodova. Ukupan broj bodova za jednu akademsku godinu iznosi 60. Tu su uračunati sati provedeni na predavanjima, ispitima i učenju. Metodi učenja mogu da variraju. Kriterijume predavanja i ogranizovanja nastave postavlja univerzitet i redovnom kontrolom se stara o kvalitetu.

U studijski program na engleskom jeziku spada:

Za osnovne studije:

 • Biznis
 • Informatika
 • Pravo
 • Inženjering

Za postdiplomske studije:

 • Biznis
 • Informatika
 • Pravo
 • Inženjering
 • Energetika

Za studente koji su odabrali neki od programa za razmenu, na raspolaganju im je katalog dostupnih kurseva koji može da se pretraži OVDE

Koliko koštaju studije?

Cena školarine se obračunava po maksimalnom broju bodova koji svaki studijski program iznosi.

Za studente iz zemalja koje nisu članice EU, cena jednog boda je između 100 i 150 evra.

Jedna akademska godina u većini slučajeva iznosi 60 bodova.

Za detaljnije podatke kontaktirajte željeni fakultet.

Stipendije

Upis na fakultete na Islandu - Kako se prijaviti?

Prijave na osnovne i postdiplomske studije se šalju direktno fakultetu koji želite da upišete. Nakon što pregleda prijavu i sve neophodne dokumente, fakultet će vas obavestiti da li ste primljeni i poslati vam potvrdu o prijemu.

Fakulteti u većini slučajeva zahtevaju sledeće dokumente prilikom upisa:

 • Popunjena prijava za upis (preuzima se sa sajta fakulteta ili poštom)
 • Potvrda o stečenom obrazovanju u zavisnosti od nivoa studija, zajedno sa izvodom ocena
 • Potvrda o znanju islandskog ili engleskog jezika.

Rokovi za upis

Većina fakulteta i univerziteta u Islandu postavlja sledeće rokove za slanje prijave

 • Za studije koje počinju u septembru, rok za prijavu je od marta do juna.

Strani studenti treba da pošalju prijave malo ranije, do 15. marta, zato što procedura traje duže nego za studente iz Islanda.

Pogledajte još