Novi Sad: Studenti peticijom protiv dodatnih troškova na UNS

13/09/2016 12:39

Novi Sad: Studenti peticijom protiv dodatnih troškova na UNS

Studentski pokret Novi Sad pokrenuo je peticiju sa ciljem da se ukinu svi dodatni troškovi za redovne usluge i dodatni troškovi studiranja na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

“Zahtevamo od svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu da na osnovnim i master akademskim studijama prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova studiranja koje smo već regulisali našim školarinama/budžetskim statusom” – navodi Studentski pokret Novi Sad u okviru peticije koju su pokrenuli.

Zahtevi koje su postavili, a koje žele, uz podršku studenata i studentkinja, da ovom peticijom ispune su:

1. Ukidanje naplate troškova upisa u narednu školsku godinu (koji trenutno na svakom fakultetu iznose minimum 5. 000 dinara)

2. Ukidanje dodatne naplate redovnih usluga i troškova studiranja – održavanja redovne nastave, overe semestra, prijave ispita, administrativnih troškova, usluga biblioteke i čitaonice, troškova izrade završnih radova

3. Revizija Cenovnika fakulteta – izdavanje potvrda, dokumenata, itd.

4. Cena polaganja prijemnog ispita za brucoše ne sme biti veća od 1.000 dinara

“Savet Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Senata Univerziteta u Novom Sadu, na sednici održanoj 11. maja 2007. godine i 27. februara 2015. godine doneo je odluku da u redovne usluge koje visokoškolska ustanova pruža spadaju najmanje jedna prijava ispita i usluge administrativno – stručnih službi u vezi sa funkcionisanjem fakulteta, u sedištu. Dakle, ove usluge su regulisane školarinom/ budžetskim statusom za jednu školsku godinu, i fakulteti ih ne smeju dodatno naplaćivati” – podsećaju iz Studentskog pokreta.

Kao zaključak, Studentski pokret Novi Sad poziva fakultete da iskoriste autonomiju visokoškolskih ustanova i da svoje pravne akte (statute fakulteta) usklade sa odlukom koju je doneo savetu Univerziteta u Novom Sadu i prestanu sa dodatnom naplatom redovnih usluga i troškova.

Iako su, kako navode, svesni da internet peticija nije njihov najjači argument, Studentski pokret Novi Sad je do sada prikupio više od 1.600 potpisa.

Internet peticija Studetskog pokreta Novi Sad nalazi se ovde.

13/09/2016 12:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments