Back to homepage

Studije u Norveškoj

norveska

Norveška nudi studentima jedinstveno edukativno iskustvo, a univerziteti u Norveškoj primaju aplikacije od studenata širom sveta.

Međunarodna saradnja je prioritet u svim sektorima norveškog obrazovnog sistema, a univerziteti i fakulteti se trude da prime što više studenata iz inostranstva. Oko 15.000 stranih studenata je trenutno upisano na norveške fakultete i na raspolaganju su im razni studijski programi osnovnih i postdiplomskih studija. U Norveškoj možete studirati preko razmene, međunarodnih sporazuma, ili samostalno.

Kvalitetno obrazovanje

Zahvaljujući obimnom izboru kvalitetnih, felksibilnih kurseva, norveške obrazovne ustanove se ističu kao idealna studijska destinacija. Od osnovnih do postdiplomskih studijskih programa, studenti imaju mnoge prilike da ispune svoje ciljeve i ambicije. Ono što se najviše sviđa studentima je neformalna atmosfera prisutna na svim fakultetima. Profesori su veoma pristupačni i grupe su male. Većina ustanova ima savremenu opremu i besplatan pristup internetu.

Bogato iskustvo

U ovom severnom kutku sveta možete kombinovati studije sa brojnim vannastavnim aktivnostima, zimi i leti. Možete videti zapanjujuću Auroru Borealis, ponoćno Sunce, uživati u bogatoj prirodi punoj fjordova, planina, šuma itd. Za one koji vole ekstremne sportove, tu je skijanje, rafting, penjanje i slične aktivnosti. Naravno, uvek možete uživati u svežem vazduhu, čistoj vodi i beskrajnim prostranstvima. Studenti u Norveškoj su privilegovani jedinstvenom prirodnom atmosferom.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti u Norveškoj

Norveška nudi širok izbor fakulteta koji će udovoljiti svim vašim akademskim ambicijama. Norveški obrazovni sistem se sastoji od osam univerziteta, devet specijalizovanih univerzitetskih ustanova, 20 državnih fakulteta, dve akademije umetnosti i 16 privatnih fakulteta.

Ispod možete pročitati više o nekim najpoznatijim norveškim univerzitetima a kompletnu listu univerziteta i fakulteta možete pogledati OVDE

Univerzitet u Bergenu

Univerzitet u Bergenu je među mlađim, modernijim univerzitetima Norveške. Smešten je u srcu Bergena. Radi se o jednom urbanom univerzitetu koji je upleten u georgafski, istorijski i kulturni okvir grada. Ima preko 14,000 studenata i preko 3,000 zaposlenih.

Objekti univerziteta su podeljeni u dve oblasti. Matematika, prirodne nauke, društvene nauke, psihologija, umetnost i pravo se predaju u Nygårdshøyden-u, oblasti punoj kuća, radnji i mesta za učenje. Drugi deo je Årstadvollen, gde se predaju medicina, stomatologija i zdravstvena nega. Nalazi se u blizini dve klinike.

Univerzitet u Oslu

Univerzitet u Oslu je osnovan 1811. godine i to je prvi univerzitet u Norveškoj. Danas je to vodeća obrazovna i istraživačka ustanova sa 27,000 studenata i 6,100 zaposlenih.

Lociran je na severu Osla i ima 8 fakulteta:

 • Medicinski fakultet
 • Stomatološki fakultet
 • Pravni fakultet
 • Teološki fakultet
 • Filološki fakultet
 • Fakultet matematike i prirodnih nauka
 • Fakultet društvenih nauka

Univerzitet u Oslu spada u 100 najboljih univerziteta u svetu. Sa 5 dobitnika Nobelove nagrade, važi za izuzetno jak istraživački i naučni univerzitet.

Kao neprofitni istraživački univerzitet ima širok pristup javnim finansijama. Laboratorije, kabineti, biblioteke i tehnička podrška je najvišeg kvaliteta.

Univerzitet u Oslu ima preko 800 kurseva na engleskom jeziku, oko 40 postdiplomskih programa na engleskom i nekoliko doktorskih. Univerzitet u Oslu se bazira na istraživačko obrazovanje i privlači najbolje studente iz svih delova sveta.

Upis na fakultete u Norveškoj - Kako se prijaviti?

Svaki fakultet ima svoju proceduru upisa i svoje rokove pa je najbolje obratiti im se pojedinačno kako biste imali najdetaljnije informacije. Većina rokova za strane studente je između 1. decembra i 15. marta za kurseve koji počinju u avgustu. Imajte na umu da mnogi fakulteti imaju predupisne rokove koji su ranije.

Ispod se nalaze generalni uslovi za upis na većinu fakulteta u Norveškoj.

Spisak informacija o uslovima za upis, nivou obrazovanja i engleskog jezika koji važe za studente van Norveške možete naći OVDE

Osnovne studije

Za upis na osnovne studije je neophodan ekvivalent srednjoškolskoj diplomi u Norveškoj. Za studente iz određenih zemalja je takođe neophodna završena jedna godina fakulteta.

Neki studijski programi imaju dodatne uslove za upis, u zavisnosti od srednje škole ili gimnazije koju ste završili. Svaki fakultet daje informacije o dodatnim uslovima ako postoje.

Postdiplomske studije

Uslove za upis određuje svaki fakultet pojedinačno, u zavisnosti od akademske evaluacije prijavljenih studenata.

Uglavnom se traži diploma osnovnih studija ili ekvivalent u trajanju od bar 3 godine. Diploma treba da sadrži položene kurseve koji pokrivaju bar jednu i po godinu studija sa relevantnim kursevima programa za koji se prijavljujete.

U nekim slučajevima, prva (ponekad i druga) godina studija se neće priznati kao visoko obrazovanje u Norveškoj.

Još korisnih informacija o aplikaciji možete pronaći OVDE

Koliko koštaju studije?

Stranim studentima u Norveškoj je omogućeno besplatno studiranje i stipendija ukoliko ispunjavaju uslove univerziteta za koji se prijavljuju.

Neki od faktora koji se uzimaju u obzir su:

 • Zemlja iz koje dolazite
 • Trenutna obrazovna ustanova
 • Prethodno obrazovanje
 • Univerzitet/diploma/kursevi koje tražite u Norveškoj

Najbolje je raspitati se u vašem trenutnom fakultetu da li postoje sporazumi razmene sa nekim norveškim fakultetima.

OVDE možete naći detaljnije informacije o stipendijama i razmenama

Studentske vize i dozvole boravka

Svi studenti koji planiraju da borave u Norveškoj duže od 3 meseca moraju da dobiju dozvolu boravka. Studentske vize se daju samo za boravke do 90 dana.

Za studente van zemalja EU/EEP/EFTA:

Aplikacije treba lično da se dostave norveškoj ambasadi. Aplikacije poslate poštom ili elektronski se neće prihvatiti. U nekim slučajevima je potrebno doći na intervju.

Troškovi aplikacije su 1.100 norveških kruna (oko 200 evra).

Posetite ovaj SAJT kako biste stupili u kontakt sa norveškom ambasadom u vašoj blizini. Tamo ćete dobiti sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i proceduri za vize i dozvole boravka.

Pogledajte još