Back to homepage

Studije u Holandiji

amsterdam

Holandija je jedna veoma perspektivna zemlja sa bogatom tradicijom trgovine i međunarodnog biznisa. Gotovo 27% površine zemlje se nalazi pod vodom što je čini jedinstvenom i zanimljivom zemljom za turiste i studente koji žele tu da završe fakultet.

Ističe se internacionalnim, tolerantnim i kosmopolitskim društvom. Smeštena je na idealnoj poziciji jer su mnoge evropske zemlje udaljene na samo par sati leta.

Preko 44.000 studenata je izabralo da studira u Holandiji i taj broj stalno raste. Sada, gotovo 8% ukupnog stanovništva čine studenti. Bilo da želite da studirate na osnovnom ili postdiplomskom nivou, Holandija nudi veliki izbor studijskih programa i mnogi kursevi se predaju na engleskom jeziku.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti u Holandiji

Holandija ima više vrsta obrazovnih ustanova. Dva glavna tipa čine istraživački univerziteti i univerziteti primenjenih nauka.

Istraživački univerziteti uglavnom nude studijske programe fokusirane na istraživanju u akademskom okruženju.

Spisak istraživačkih univerziteta možete pogledati OVDE

Univerziteti primenjenih nauka nude programe koji se fokusiraju na praktičnu primenu znanja stečenog iz oblasti prirodnih i drušvenih nauka. Oni su fokusirani na prakse i nude studentima stručnu obuku iz određenih profesija kojima će se baviti u budućnosti.

Spisak univerziteta primenjenih nauka možete pogledati OVDE

U treći, manje zastupljeniji tip obrazovnih ustanova spadaju instituti za međunarodno obrazovanje koji nude programe specifično osmišljene za strane studente.

Spisak instituta za međunarodno obrazovanje možete pogledati OVDE i OVDE

Koliko koštaju studije?

Za studente iz zemalja van EU/EEP, školarine koštaju u proseku između 5.000 i 25.000 evra. Dodatno se plaćaju i troškovi prijave koji mogu iznositi od 50 do 100 evra i više, u zavisnosti od studijskog programa.

Za tačnu cenu školarine je potrebno obratiti se odabranom univerzitetu ili fakultetu.

Stipendije

Pre nego što počnete da tražite stipendije za studiranje u Holandiji, proverite da li vaš fakultet nudi neke programe razmene za ovu zemlju. Ukoliko ne postoji ni jedan program na raspolaganju, pogledajte neke od ovih međunarodnih stipendija:

Upis na fakultete u Holandiji - Kako se prijaviti?

Kako biste se prijavili za studije u Holandiji, potrebno je prvo kontaktirati željeni fakultet. Oni će vam reći koje dokumente treba da spremite i nakon što to uradite, dobićete formular za prijavu.

Za neke oblasti, naročito umetnost, je potrebno položiti posebni prijemni ispit.

Engleski jezik

Za studije u Holandiji je neophodno dobro poznavanje engleskog jezika, koje se dokazuje preko IELTS i TOEFL diploma. Neki fakulteti će priznati i druge diplome.

  • Minimum poena za TOEFL test je 550 (pismeni) i 213 (kompjuterski)
  • Minimum poena za IELTS je 6

Pripremna godina

Ukoliko ne ispunjavate uslove za upis, neki fakulteti će vam omogućiti da odete u Holandiju na jednu pripremnu godinu, nakon čega ćete moći ponovo da podnesete prijavu i šanse za upis će vam biti mnogo veće.

Rokovi za prijavu

Rokovi za prijavu zavise od fakulteta na koji se prijavljujete. Uglavnom je potrebno poslati prijave nekoliko meseci pre početka semestra.

Prvi semestar počinje početkom septembra a drugi počinje u februaru.

Pogledajte još