Back to homepage

Studije u Francuskoj

pariz

Pored bogate kulturne i istorije, Francuska je poznata i po odličnom obrazovnom sistemu. Deo francuske obrazovne tradicije je da primaju što više studenata iz svih zemalja sveta. Još od srednjeg veka i osnivanja Sorbone, jednog od najstarijih evropskih univerziteta, studenti širom sveta dolaze u Francusku da studiraju, naročito iz oblasti telogije, medicine i prava.

O statusu Francuske kao zemlje kvalitetnog obrazovanja dovoljno govori činjenica da sve više studenata dolazi iz SAD-a, zemlje koja ima neke od najboljih univerziteta na svetu. Ljudi dolaze u Francusku jer znaju tačno kakav sistem ih očekuje. Bez obzira koji univerzitet upisujete

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Fakulteti i univerziteti

Francuska ima mnoge obrazovne ustanove rasprostranjene po čitavoj zemlji. Najbolji od njih se nalaze u Parizu, ali nisu ograničeni na ovu oblast. Studenti imaju širok izbor univerziteta i koji god predmet da izaberu, moći će da nađu vrhunski univerzitet negde u Francuskoj.

Od 100 najboljih univerziteta na svetu, francuskih ima 3. To su:

University of Paris Sud

Ovo je univerzitet sa najvećim kampusom u zemlji, rasprostranjen po 5 različitih oblasti grada. Specijalizovan je za društvene nauke, dok 5 fakulteta nudi studije iz prirodnih nauka, prava, ekonomije, farmakologije, medicine i sporta. Postoji i 3 tehnološka instituta i jedna inženjerska škola. Univerzitet ima oko 30.000 studenata, sa oko 43% koji studiraju obrazovne kurseve i 57% koji studiraju stručne kurseve. Oko 4.800 studenata dolazi iz 132 različite zemlje sveta. Zaposleno je oko 1.800 profesora.

Listu programa za međunarodne studije možete pogledati OVDE

University of Strasbourg

Ovaj univerzitet je nastao 2009. godine kao spoj 3 univerziteta. Predstavlja najveću obrazovnu ustanovu u Francuskoj sa preko 40.000 studenata, od kojih je 20% iz inostranstva. Studentima su na raspolaganju mnogobrojni kursevi iz gotovo svih naučnih i akademskih oblasti.

Listu ponuđenih akademskih programa možete pogledati OVDE

Ecole Normale Superieure Paris

Ovaj univerzitet je poznat po istraživačkom radu, sa preko 14 akademskih odeljenja koji izdaju diplome nakon završenih masterskih i doktorskih istraživačkih radova. Studenti koji završe ovaj fakultet se lako zapošljavaju u mnogim oblastima poput obrazovanja, žurnalizma i istraživanja.

Listu studijskih programa možete pogledati ovde:

Koliko koštaju studije?

Za javne univerzitete, prosečne cene školarina su:

  • Osnovne studije: 188,10 evra godišnje. Za studije iz inženjeringa školarina košta 611,10 evra godišnje, dok za medicinu košt otprilike 452 evra godišnje, u zavisnosti od studijskog programa.
  • Master studije:  259,10 evra godišnje
  • Doktorske studije: 393,10 evra godišnje

Za privatne univerzitete, prosečne cene školarina su:

  • od 1.500 do 6.000 evra godišnje. Za poslovne škole, školarine iznose od 4.500 do 7.000 evra godišnje

Upis na fakultete u Francuskoj - Kako se prijaviti?

Studenti sa Balkana se prijavljuju po posebnoj proceduri. Potrebno je obratiti se francuskoj ambasadi u vašoj okolini i tražiti formulare za upis. Neophodno je poznavati francuski jezik na određenom nivou, u zavisnosti od univerziteta na koji se prijavljujete.

Ako se ne prijavljujete za osnovne studije prve i druge godine, potrebno je direktno kontaktirati odabrani univerzitet.

Spisak stipendija za studije u francuskoj možete pogledati ovde:

http://www.scholars4dev.com/category/country/europe-scholarships/france-scholarships/

Rok za prijavu

Akademska godina u Francuskoj počinje 1. oktobra i završava se 30. juna. Podeljena je u dva semestra:

  • Prvi semestar počinje u oktobru i završava se krajem januara
  • Drugi semestar počinje početkom februara i završava se krajem maja

Prijave je potrebno predati do kraja januara svake godine.

Pogledajte još