Back to homepage

Studije u Belgiji

belgija

Obrazovne ustanove u Belgiji imaju dugu tradiciju i zaslužile su da se nađu na evropskoj karti najboljih univerziteta.

Diplome koje se dodeljuju su priznate u naučnim i poslovnim krugovim širom sveta. Ovo priznanje garantuje uspeh svim studentima koji diplomiraju na nekom od belgijskih univerziteta.

ŽELIŠ DA STUDIRAŠ U INOSTRANSTVU?

Ukoliko ste se odlučili da studije nastavite u inostranstvu, za to postoji posebna procedura, a naš stručni tim će biti uz vas tokom celog procesa. Pomažemo vam u pripremi dokumentacije, posredujemo prilikom upisa, pomažemo u odabiru fakulteta.

DETALJNIJE

POMOĆ PRI IZBORU FAKULTETA ILI VISOKE ŠKOLE

Ne znate šta da upišete ili želite da se prebacite na drugi fakultet? Portal Edukacija, pomaže vam pri izboru fakulteta kroz test profesionalne orijentacije. Takođe, posredujemo prilikom prebacivanja sa jednog na drugi fakultet ili visoku školu.

DETALJNIJE

OSTVARI POPUST NA ŠKOLARINU I DO 20%!

Ostvarite popust na školarinu prilikom upisa privatnog fakulteta ili visoke škole i uštedite i do 20%. Sačuvajte vreme i novac, a brigu o upisu prepustite nama. Ustanove sa kojima sarađujemo su najbolje privatne obrazovne ustanove u zemlji!

DETALJNIJE

Studijski programi

Studentima u Belgiji su na raspolaganju kratkotrajni i dugotrajni programi. Kursevi su organizovani u zavisnosti od tipa studijskih programa koji se nude – mogu biti na univerzitetu i van njega, u fakultetima i akademijama.

Školarine su veoma pristupačne i veći deo je pokriven od strane vlade.

Otvoreno, multikulturalno društvo

Belgija je poznata po otvorenosti, širokim shvatanjima i spada u najglobalizovaniju zemlju sveta, po rezultatima Švajcarskog ekonomskog instituta (http://globalization.kof.ethz.ch/). Ovo se možda najbolje ogleda u strukturi vlade koja spaja tri jezička područja – francusko, flamansko i nemačko.

Saradnja sa stranim obrazovnim ustanovama pruža studentima veliku mobilnost – 20% studenata u Belgiji su iz inostranstva.

Fakulteti i univerziteti u Belgiji

Saint-Louis University, Brussels

Ovaj univerzitet ima tri fakulteta i jedan institut za evropske studije. Predaju se predmeti pretežno iz oblasti društvenih nauka. Zajedno nude širok izbor studijskih programa bilo na osnovnim ili na postdiplomskim studijama. Tamo trenutno studira oko 2.800 studenata iz 60 zemalja širom sveta. Tokom godina, njihov rast i raznolikost predstavljaju Belgiju kao vodeću zemlju društvenih nauka.

Studijski programi:

 • Filozofija, jezici, književnost i društvene nauke
 • Pravo
 • Ekonomija, društvene i političke nauke i komunikacija
 • Evropske studije

saint louis logo

University of Namur

Osnovan 1831. godine, ovaj univerzitet kroz bogata predavanja i istraživanja prenosi humanističku tradiciju započetu još u 19. veku. Jednakost, kvalitet predavanja, etnička posvećenost i solidatnost su samo neki od prioriteta. Studenti i istraživači ovog univerziteta postaju odgovorni i aktivni članovi društva.

Smešten je u južnom, francuskom delu Belgije i ima 6 fakulteta sa preko 40 studijskih programa.

Tamo trenutno studira oko 5.000 studenata i vrše se istraživanja iz oblasti etike, nanotehnologije, lingvistike, računarstva, ljudskih prava itd.

university of namur

Studijski programi:

 • Umetnost
 • Računarstvo
 • Ekonomija
 • Društvene nauke
 • Poslovna administracija
 • Pravo
 • Medicina
 • Prirodne nauke

Koliko koštaju studije?

Za školsku 2013/2014, školarine su u proseku iznosile 835 evra po godini. Studenti van EU moraju da plate dodatne troškove koji su za ovu godinu iznosili između 1.923 i 3.845 evra.

Tačna suma se saopštava studentima nakon što budu primljeni na željeni fakultet.

Školarine za Akademiju umetnosti u Briselu su nešto jeftinije: za dugoročne studije iznose 350 evra po godini i 455 evra po završnoj godini. Za kratkoročne studije iznose 175 evra po godini i 228 evra po završnoj godini.

Stipendije

Neke od programa stipendije za studiranje u Belgiji možete pronaći OVDE

Upis na fakultete u Belgiji - Kako se prijaviti?

Svaka visoko obrazovna ustanova u Belgiji ima sopstvenu proceduru prijave pa je najbolje kontaktirati željeni fakultet za najdetaljnije informacije. Prijava zavisi i od nivoa studija. Svaki nivo studija koji želite da upišete zahteva potvrdu o prethodnom obrazovanju.

U nekim slučajevima je potrebno položiti prijemni ispit.

Kontaktirajte kancelariju za međunarodne studije vašeg fakulteta kako biste dobili formular za prijavu. U nekim slučajevima, formular će biti dostupan samo preko interneta, ili ćete morati da zatražite da vam odabrani fakultet iz Belgije pošalje prijavu poštom.

Francuski jezik

Francuski jezik je zastupljen na većini predavanja pa je neophodno priložiti dokaz o poznavanju francuskog zajedno sa ostalim dokumentima. Studenti koji pričaju francuski imaju prednost u poređenju sa ostalim studentima koji se prijavljuju za studije u Belgiji.

Pogledajte još