Back to homepage

Rad na brodu

Posao na brodu

Zapošljavanje na međunarodnim brodovima, popularnim kruzerima, postaje sve popularnije. Sve više studenata iz Srbije odlazi da radi na brodu i vraćaju se bogatiji, ne samo novčano već i novim iskustvima. Posao na kruzerima nije rezervisan samo za studente već je dostupan svima koji imaju želju i potrebno znanje.

Međutim, ono što mnogi ne shvataju je da ovaj vid posla može biti naporan i zahtevan. Dakle, ne radi se o odmaranju na brodu, već se od zaposlenih očekuje da budu vredni i spremni za rad. Čari putovanja po egzotičnim destinacijama su samo prednost, ali rad je suština.

U neke od popularnijih destinacija spadaju Severna Amerika (SAD, Karibi, Bermudi, Meksiko), Pacifik (Tahiti, Uskršnje ostrvo), Afrika (Južnoafrička Republika, Egipat, Sejšeli) i Evropa (Mediteran, Baltik, norveški fjordovi).

Koje su prednosti rada na brodu?

Ako niste sigurni da li je rad na brodu za vas, obratićemo vam pažnju na samo neke od mnogobrojnih prednosti koje ovaj tip rada pruža.

Velike zarade – Svi troškovi života na brodu su vam plaćeni (hrana, smeštaj, medicinska nega, a u većini slučajeva vam je plaćena i avionska karta). Budući da nema troškova, sve što zaradite na brodu je čist prihod.

Novcem možete da raspolažete kako god želite, možete da ga sačuvate, trošite u kazinima, restoranima, lukama itd. Građani određenih zemalja ne moraju da plaćaju porez na prihod.

Iskustvo – Rad na brodu može trajati duže, pa ćete se u domovinu vratiti iskusniji i imaćete prednost pri budućem zapošljavanju.

Putovanja – Ovaj vid rada vam pruža priliku da krstarite svetom besplatno, u luksuznim brodovima. Upravo po ovakvo egzotičnom putovanju se rad na brodu izdvaja od drugih.

Odmor – promenite životnu sredinu i unesite malo dinamike u vaš svakodnevni život. Odmorite se od dosadne rutine i isprobajte nešto novo.

Zdravlje – rad na brodu vam daje besplatno zdravstveno osiguranje.

Povedite porodicu – Zaposleni na brodu mogu da povedu članove porodice po sniženim cenama.

Rad na brodu - Kako se zaposliti?

Viza i radna dozvola – Pre svega, da biste putovali inostranstvom treba vam važeći pasoš. Zatim, svi radnici moraju imati radnu dozvolu zemlje u kojoj je brod registrovan. Ukoliko radnici žele da posete neke od zemalja u kojima brod staje, moraju imati odgovarajuću vizu.

Pored pasoša je poželjno nositi sa sobom ličnu kartu, vozačku dozvolu ili neki sličan dokument. Kada se ukrcate na brod, dokumente možete ostaviti kod nadležnog osoblja jer vam na brodu neće trebati.

Agencije za zapošljavanje – Većina brodskih kompanija ima svoje agencije za zapošljavanje rasprostranjene po čitavom svetu, pa i u Srbiji. Najbolji način da se prijavite za rad jeste da kontaktirate neku od ovih agencija u svojoj okolini.

Dakle, agencije su te koje biraju ko će biti primljen na rad. Agenti biraju najsposobnije kandidate koji će zatim ići na intervju sa nekim od zaposlenih u brodskoj kompaniji.

Proveravaju se obrazovanje, iskustvo, preporuke, kriminalni dosije i na kraju dolazi sistematski pregled. Po potrebi mogu da se organizuju kursevi pre odlaska na rad u trajanju od nekoliko dana po kursu.

Prijave možete naći i na sajtovima poput ovih: http://www.cruiseshipjob.com/, http://www.allcruisejobs.com/, http://www.princess.com/employment/index.jsp.

Dobar CVAgencije koje zapošljavaju radnike i brodske kompanije svaki mesec dobiju na hiljade biografija. Budući da nema dovoljno slobodnih mesta, većina biografija se baca. Ako želite da dobijete posao na brodu, vaš CV mora biti besprekoran.

CV pre svega treba da bude na engleskom jeziku, kucan i odštampan. Biografije pisane rukom se ne primaju. Nakon što završite, proverite da nema nikakvih grešaka.

luxury cruise ship

Priprema

Pre nego što podnesete prijavu, treba da razmislite o tome koji posao biste želeli da radite i kakve su šanse da taj posao dobijete. To će zavisiti od toga kada ste podneli prijavu, vaših kvalifikacija i trenutno slobodnih poslova.

Bitno je da se prijavite za određen posao. U prijavi nikako ne treba napisati da tražite bilo koji slobodan posao.

Brodovi najčešće primaju ljude sa iskustvom iz posla za koji kandiduju i koji dobro vladaju engleskim jezikom. Oni koji su već radili na brodu takođe imaju veliku prednost. Najčešća zanimanja tražena na brodu su iz ugostiteljstva. Kandidati sa diplomom iz ugostiteljstva i radnim iskustvom gotovo sigurno dobijaju posao.

Rad na brodu - Koji poslovi se nude?

Kancelarijski poslovi – ako želite da radite u brodskoj industriji ali vam se ne sviđa nomadski stil života, možete raditi u glavnom štabu određene brodske kompanije. Zaposleni imaju brojne putne beneficije. Ovde spadaju poslovi u administraciji, finansijama, agenti za zapošljavanje, odnosi sa javnošću, marketing. Međutim, za ovaj posao je najbolje prijaviti se ako ste iz zemlje u kojoj je brodska kompanija registrovana.

Zabava – ovde se podrazumevaju svi poslovi koji imaju veze sa gostima i njihovim animiranjem, spadaju među popularnije. Neki od primera su hostese, DJ, izvođači, instruktori za plivanje, vodiči ekskurzija, radnici u kazinu itd.

Ugostiteljstvo – može se podeliti na hranu i piće, hotelske poslove, maloprodaju, informacione tehnologije i blagajnu. Radi se u restoranima, barovima i kabinama, a najčešća zanimanja su kuvar, konobar, šanker, pekar, čistač, asistent u radnji itd.

Lična nega – Zaposleni u ličnoj nezi rade u saunama, bazenima, salonima lepote, apotekama, zdravstvenim centrima i slično. Traže se medicinari, masažeri, frizeri, spasioci, fitnes instruktori, zubari itd.

Ovde možete pogledati kako izgleda posao u ugostiteljstvu i saslušati iskustva zaposlenih: