Treća TEDx konferencija u Novom Sadu

05/10/2013 09:20

Treća TEDx konferencija u Novom Sadu

Na trećoj TEDxNoviSad nezavisno organizovanoj konferenciji pod licencom TED-a, publici će 19. oktobra, u Studiju M biti predstavljene inovativne i kreativne ideje građana i građanki Srbije.

Kao i prethodnih godina nastupiće govornici različitih interesovanja, profesionalnih orijentacija i socijalnog okruženja.
U 18 minuta, koliko imaju na raspolaganju, oni će na kreativan način preneti publici suštinu ideja i inicijativa koje zastupaju. Ovogodišnji slogan konferencije je “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.”, a cilj mu je da prisutne podstakne na razmišljanje kako da svojim stvaralaštvom iniciraju pozitivne promene u zajednicama kojima pripadaju.

Ove godine, posetiocima će biti predstavljeni zanimljivi govornici, koji će svojim temama sigurno doprineti drugačijem razumevanju sveta oko nas. Njihov cilj je da pomere postojeće društvene granice i da svojim inovativnim idejama podstaknu slušaoce da postojeće pojave posmatraju iz drugačijeg ugla. TEDx događaj ne čine samo izlaganja govornika i gledanje TED govora. U toku pauze, između sesija, učesnici će biti u prilici da se međusobno upoznaju, ali i da prodiskutuju sa govornicima.

bscap0002

Neki od ovogodišnjih govornika su:

Jelena Jovanović, aktivistkinja u sferi informacione politike i pitanja privatnosti. Bila je članica odbora Međunarodnih piratskih partija. Njeno izlaganje je usmereno na upoznavanje javnosti sa značajem uzbunjivača i Wikileaks pokreta, važnosti piratskog pokreta na internetu i promenama koje nam oni donose.

Tamara Važić je doktorantkinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a publici će prezentovati interesantno rešenje globalnog civilizacijskog problema koji se tiče nestašice i zagađenja vode za piće. Ona će govoriti o plutajućem pokretnom ekoremedijacionom sistemu (PPES) tj. tehnologiji prečišćavanja zagađenih voda koja zbog svoje ekonomičnosti može biti spas za nerazvijene i zemlje u razvoju.

Slobodan Šušnjević, pokretač inicijative “Kritična masa” koja okuplja bicikliste, ljubitelje biciklizma i ostale aktiviste sličnih interesovanja. Pokret je nastao nakon okupljanja biciklista na Trgu slobode, u Novom Sadu, u znak protesta zbog ispisivanja nekoliko stotina kazni za vožnju bicikla kroz centar. U svom govoru upoznaće nas sa širim kontekstom značaja ovakve inicijative.

Aleksandra Savić je biološkinja koja se bavi odnosima sa javnošću. Autorka je brojnih tribina i okruglih stolova u oblasti odnosa sa javnošću u kulturi. U svom govoru će izložiti ideju zašto su nam muzeji i dalje bitni, od čega štite civilizaciju i kako da ih posmatramo na jedan sasvim drugačiji način.

Milutin Milošević je konsultant, trener, rukovodilac projekata. Prevodeći obilje skautskih materijala i pišući blogove bori se protiv ruženja našeg jezika. Nervira ga što se umesto naših reči koriste tuđice, što dijalozi sadržajem sve više liče na one iz televizijskih sapunica, što su nove izmene pravopisa dozvolile proizvoljna tumačenja, što je pogrešno akcentovanje postalo pravilo govora na javnom servisu i sve više ulazi u svakodnevni život.

Vladislav Radak je završio studije matematike i bavi se istraživanjima u raznim oblastima finansijske matematike. Član je PISA projekta za Srbiju od 2009. godine. Posvećen je matematičkoj metodici i istraživanju različitih pedagoških pristupa ovoj nauci. U svom govoru dokazaće publici da matematika nije bauk, kakvo je sveopšte uverenje, već da ona ima samo loš PR.

U narednom periodu biće saopštena imena ostalih govornika.

Zainteresovani za prisustvovanje ovoj konferenciji mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu.

Broj mesta je ograničen. Više informacija o samom događaju, TED-u i TEDx-u možete pronaći na
sajtu http://tedxnovisad.com/

Ukoliko želite da budete u toku sa novinama o događaju TEDxNoviSad možete pronaći na Fejsbuku ili na Tviteru.

Sajt fakultetisrbije.com je medijski partner ovog događaja.

05/10/2013 09:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments