Stres vodi u demenciju?

31/10/2018, 15:39

Stres vodi u demenciju?

Povezane objave

Stručnjaci sa Harvarda tvrde da stres može dovesti do poteškoća u pamćenju, odnosno do smanjenja obima mozga.

Naime, povećan nivo kortizola – hormona stresa, utiče na moždane funkcije.

Uticaj stresa na mozak

Gubitak pamćenja i smanjenje moždane mase otkriven je i kod relativno mladih osoba. Kod borbe sa stresom, organizmu pomaže ključni hormon, kortizol.

Nadbubrežne žlezde proizvode više kortizola u stresnoj situaciji, kako bi ograničile funkcije organizma. Nakon što opasnost prođe, nivo hormona opada i organizam se vraća u normalu. U suprotnom slučaju, dolazi do glavobolje, problema sa srcem, koncentracijom i pamćenjem.

Povećan nivo hormona stresa može ukazivati na sklonost ka demenciji.

Sprovedena naučna studija, obuhvatila je više od 2.000 osoba bez znakova demencije. Učesnici su uradili nekoliko različitih psiholoških testova, kojima je merena veština pamćenja, a zatim i sposobnost razmišljanja. Nakon osam godina, test je ponovljen i izmeren je nivo kortizola u krvi. Polovini je izmeren i obim mozga.

Osobe koje su imale povišen nivo kortizola u organizmu, smanjen je obim mozga u odnosu na osobe s prosečnim nivoima ovoh hormona. Primećeni su i lošiji rezultati na testovima pamćenja.

Rezultati studije su pokazali da se kod sredovečnih ljudi, pre pojave demencije, mozak smanjuje. Naučnici tvrde, da se ovaj proces može sprečiti, izbegavanjem stresa.

Preporučuju se pravilna i zdrava ishrana, fizička aktivnost i raniji odlazak na spavanje.

31/10/2018, 15:39

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*