Kako pametni uređaji utiču na našu kožu

24/04/2018, 14:56

Kako pametni uređaji utiču na našu kožu

Povezane objave

Istraživanja sprovedena u Nemačkoj dokazala su da pametni telefoni i ostali pametni uređaji utiču na naš izgled. Oni ne stvaraju samo zavisnost već i prerano starenje. 

Kako studija navodi, plavo svetlo sadrži u sebi komponentu ultraljubičastog svetla, koje vrlo lako može uzrokovati prerano starenje, čak i rak kože. Preterana izloženost ovom svetlu ubrzava proces oksidacije, koja dovodi do upale i oštećenja ćelija kože. Rezultat toga je jača vidljivost bora i nejednaka pigmentacija kože.

Postavlja se pitanje treba li da prestanemo sa upotrebom pametnih telefona, laptopova i drugih uređaja, ukoliko želimo da zadržimo mladalački izgled?

Istraživači sa Univerziteta u Berlinu sproveli su istraživanje na malom broju ispitanika, koje nije donelo konkretne zaključke oko toga izaziva li plavo svetlo, u velikom postotku, starenje kože ili rak. Ali istraživanje jeste pokazalo da svetlo može negativno uticati na kožu, te bi ipak trebalo voditi računa o vremenskom periodu provedenom za uređajima, kao i izlaganju plavoj svetlosti.

Istraživanja su takođe pokazala negativan uticaj pametnih uređaja na životnu sredinu. Proizvodi se sve veći broj uređaja, dok je proces reciklaže sve manji. Svaka izmena i unapređivanje pametnih uređaja šteti našoj okolini i prirodi.

Povezane objave

24/04/2018, 14:56

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*