Osmišljen laser za uništavanje smeća u svemiru

13/06/2018, 13:52

Osmišljen laser za uništavanje smeća u svemiru

Rusi osmislili laser koji će uništavati smeće u orbiti.

U planu izrada lasera visokog tri metra za uništavanje smeća u Zemljinoj orbiti.

Borba protiv otpada i van planete

“Roskosmos”, ruska Agencija za svemirska istraživanja planira da smeće, koje se nalazi u nižoj orbiti Zemlje, uništi pomoću snažnog lasera. U planu je izrada lasera visine tri metra, a ukoliko se ove metode pokažu uspešnim, sigurnost daljih istraživanja u svemiru biće obezbeđena.

Tim koji je radio na razvoju ove metode dolazi iz “Korporacije za precizne sisteme”, ogranka “Roskosmosa”.

Ova kompanija je putem izveštaja od Akademije nauka tražila dodatnu podršku u istraživanju. Naime, ovaj laserski top bio bi postavljen na teleskop visine tri metra, a zrakom bi uništavao svemirski otpad. Izgradanja teleskopa je u toku, a predviđen je i za posmatranje satelita i uočavanje potencijalno opasnog svemirskog otpada. Ukoliko se projekat odobri, teleskopu će biti dodat snažan laserski top.

U izveštaju navode da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao svemirski otpad, u nižoj orbiti Zemlje. U svemirski otpad spadaju delovi svemirskih brodova, izgubljeni delovi opreme i ostali otpad.

Statistika američke Agencije za svemirska istraživanja NASA, otkrila je postojanje oko 500.000 komada otpada u svemiru. Iz agencije navode da vrlo mali deo ovog smeća može naneti štetu satelitima ili svemirskim letelicama, jer od ukupnog broja, oko 20.000 komada otpada nije veće od loptice za bejzbol.

Povezane objave

13/06/2018, 13:52

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*