Naočare kroz istoriju

07/04/2015, 09:52

Naočare kroz istoriju

Povezane objave

Jedan od najpoznatijih modnih detalja su sunčane naočare. Međutim, one nisu izum novog doba već su kroz istoriju ostavljale svoj pečat na razne modne stilove koji su i danas popularni.

Kompletna istorija naočara za vid i sunčanih naočara možda nikada neće biti poznata, jer postoji više priča o poreklu naočara. Većina ljudi veruje da su naočare otkrivene u Italiji oko 1280-1300. godine i tada se smatralo da su korisne samo za lečenje dalekovidosti. Mnoge modne ikone i holivudske ličnosti postale su prepoznatljive jer su imali određeni oblik naočara kao svoj zaštitini znak.

“Mačkaste” naočare

odri-hepbornHolivudska diva Odri Hepbern je ovaj oblik naočara uvela na modnu scenu, a i danas je popularan kao modni detalj u nešto modernijem obliku. Ono što je karakteristično za „mačkaste“ naočare je ženstvenost i glamur.

Lenonke

dzon-lenonNaočare sa okruglim staklom su nastale tridesetih godina i tada su važile za odličan modni detalj. Međutim, ovaj model naočara popularizovan je šezdesetih godina i poznate su zahvaljujući čuvenom Džon Lenonu po kojem su i dobile naziv.

Bajkerske naočare

sofija-lorenZa popularnost bajkerskih naočara zaslužna je prelepa Sofija Loren. Ovaj model nastao je krajem pedesetih i početkom šezdesetih kada je bio moderan minimalizam.

Četvrtasti oblik

Poznate ličnosti, od Kenedijevih do Tejlor Svift, su posedovale bar jedan komad ovakvih naočara. Iako su nastale pre mnogo godina i danas su veoma atraktivan modni detalj.

Pilotske naočare

Naziv ovih naočara je nastao upravo zato što su ih nosili američki piloti za vreme borbe u Drugom svetskom ratu. Danas su jedan od najpopularnijih modela i kod žena i kod muškaraca, a na modnu scenu ih je, između ostalih, doneo i Bob Dilan.

Naočare sa polarizovanim staklima

suncane-naocareOvakve naočare su bile aktuelne još 1948. godine kada su se i prvi put pojavile. Ponovo su popularizovane zahvljujući Džidži Hadid i novoj generaciji manekena.

Izvor: RTV

07/04/2015, 09:52

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*