Na današnji dan rođen je Džordž Gordon Bajron

22/01/2017, 09:50

Na današnji dan rođen je Džordž Gordon Bajron

Povezane objave

Na današnji dan, 22. januara 1788. godine, rođen je engleski pisac, najistaknutiji pesnik romantizma, upamćen kao ekscentrični umetnik, Džordž Gordon Bajron.

Rođen je u osiromašenoj, staroj aristokratskoj porodici, što može biti razlog njegovog kasnijeg bunta i netrpeljivosti prema visokom društvu.

Zbog teškog detinjstva – otac ih je ostavio dok je još bio dete, a njegova majka bolovala je od šizofrenije – nije nikada naučio šta znači disciplina, pa ni u čemu nije znao da bude umeren.

Sa 10 godina postao je zvanično lord Bajron, nasledivši ovu titulu od ujaka 1798. godine.

U mladosti je bio poznat kao “ukleti ljubavnik” jer je bio veoma slobodan, ali i omiljen među ženama, što zbog svoje neverovatne lepote, što zbog šarma i uzbudljivog načina života.

Pročitajte neke od najlepših citata o ljubavi!

Prvu knjigu pesama, pod nazivom “Časovi dokolice” objavio je 1808. godine, ali je ona bila oštro kritikovana i nije bila priznata u društvu, koje je i njega počelo da odbacuje.

Kako je mnoga dela pisao inspirisan svojim životnim iskustvom, zanimljivo je to što je jedno od njegovih najpoznatijih dela – pesma “Don Žuan” – iako najbolja, ostala nezavršena.

Preminuo je u Grčkoj, 1824. godine, sa samo 36 godina.

Više o životu i stvaralaštvu jednog od najuticajnijih pesnika romantizma – Džordža Gordona Bajrona pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

22/01/2017, 09:50

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*