Izumrla još jedna vrsta životinja

23/06/2015, 16:50

Izumrla još jedna vrsta životinja

Povezane objave

Postoji lista ugroženih životinjskih vrsta, ali ona se smanjuje, na žalost, samo kada se ustanovi da je neka vrsta potpuno izumrla.

Upravo ovo je slučaj još jedne životinjske vrste. Reč je o istočnom kuguaru (istočnoj pumi).

Poslednji put je jedinka ove vrste viđena 1938. godine u Mejnu. Poslednje 43 godine istočna puma se nalazila na listi američkih ugroženih vrsta, ali će u julu mesecu ove godine biti izbrisana sa ove liste.

Istočna puma spada u porodicu mačaka koje su živele u Severnoj Americi, odnosno na teritoriji između Kanade i Južne Karoline. Iako je sada zvanično izumrla vrsta, ranije je bila jedna od najrasprostranjenijih kopnenih sisara na zapadnoj hemisferi.

Ova životinja je dospela na listu ugroženih vrsta zato što su Evropljani, nakon doseljavanje na ovu teritoriju, počeli da ubijaju predatore sa ovog područja, kako bi zaštitili svoje domaće životinje. Međutim, nije samo doseljavanje Evropljanja, koje je počelo još u 19. veku, stvorio problem za ove životinje. Još jedan od razloga zbog čega je ova vrsta prvo došla na listu ugroženih, a zatim i nestala, jeste seča šuma u kojima je živeo belorepi jelen, čime se istočna puma najčešće hranila.

Istočni kuguar mogao je dostigne dužinu oko dva metra i težinu oko 60 kilograma.

23/06/2015, 16:50

Komentari:

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*