Studije u Kini

china

Studiranje u Kini vam pruža jedno veoma egzotično iskustvo u najdinamičnijoj zemlji na svetu.

Inostrani studenti se prijavljuju za studije u Kini preko ”Asia Exchange” programa koji pokriva Univerzitet u Šangaju i Univerzitet u Kantonu.

Fakulteti i univerziteti

Univerzitet u Šangaju

Univerzitet u Šangaju je osnovan 1922. godine i nalazi se u srcu Šangaja. Svoj sadašnji oblik je dobio 1944. godine nakon što su se četiri različita univerziteta u Šangaju spojili u jedan.

Studijski programi:

Studije za strane studente traju 3 meseca i predaju se na engleskom jeziku. Održavaju se od septembra do decembra i od marta do maja svake godine.

Sada važi za vodeći univerzitet u raznim oblastima, sa decenijama iskustva, pretežno u istraživačkim naukama.

Na raspolaganju su sledeći kursevi na engleskom jeziku:

 • Početni kineski (mandarinski)
 • Kineska kultura i istorija
 • Kineska ekonomija
 • Internet trgovina
 • Poslovno pravo
 • Računarstvo
 • Digitalni sistemi komunikacije

shanghai university

Cilj ovih studijskih programa je da upozna strane studente sa kineskim jezikom (mandarinksim), kulturom, pravom i međunarodnom trgovinom iz kineske perspektive, kao i da proširi znanja o Kini i Aziji generalno. Studenti imaju dovoljno slobodnog vremena za putovanja i ostale vannastavne aktivnosti.

Studenti su u čestom kontaktu sa lokalnim i drugim studentima. Strani studenti najčešće dolaze iz Skandinavije i Nemačke, dok su ostali uglavnom iz SAD-a, Francuske i Islanda.

Ne postoji minimum ili maksimum kurseva koje studenti moraju da polože pa mogu slobodno da biraju one koji im se najviše sviđaju. Bodovi se dodeljuju u skladu sa bolonjskim sistemom.

Univerzitet u Kantonu

Univerzitet u Kantonu je osnovan 2000. godine kada su se 5 različitih univerziteta u gradu spojili u jedan. Ima 20,000 studenata, finansira se iz vladinog budžeta i priznat je od strane kineskog ministarstva prosvete, kao i međunarodnog udruženja univerziteta (IAO).

Veliki broj uticajnih ličnosti u kineskoj ekonomiji, politici, pravu i tehnologiji je studiralo na ovom univerzitetu koji se svake godine trudi da održi taj standard.

Studijski programi:

Međunarodni studijski program traje 3 do 4 meseca i predaje se na engleskom jeziku. Kursevi su raspoređeni od septembra do decembra svake godine.

guangzhou university

Ovo su kursevi koji su na raspolaganju stranim studentima:

 • Kineski jezik/mandarinski (intenzivno čitanje, slušanje i pričanje), 9 bodova
 • Kineska kultura, 4 boda
 • Kineska ekonomija (poslovno pravo, uvoz i izvoz), 5 bodova

Moguće je orgranizovati napredni kurs iz kineskog jezika.

Jedan bod na univerzitetu u Kantonu uglavnom vredi pola boda po bolonjskom sistemu. O prenosu bodova se obratite vašem fakultetu.

Školarina

Jedan semestar na košta 1.390 evra, troškovi prijave su 50 evra (ovo važi za oba univerziteta).

U ovu cenu su uračunate dodatne usluge ”Asian Exchange-a”, pismeni vodič, studentska kartica sa popustima. Materijali za učenje su ili besplatni ili se kupuju po veoma niskim cenama.

Studenti nisu u obavezi da polože TOEFL test poznavanja engleskog jezika. Treba naglasiti i da je život u Kini veoma jeftin.

Stipendije

Upis na fakultete u Kini - Kako se prijaviti?

Prijava je veoma laka i odgovor se dobija do nedelju dana od slanja svih potrebnih dokumenata. Nakon toga možete polako početi da se spremate za predstojeći semestar.

Sve potrebne informacije o dokumentaciji i proceduri prijave možete pronaći ispod:

 • PRIJAVA za Univerzitet u Šangaju
 • PRIJAVA za Univerzitet u Kantonu

Pogledajte još